Simulacrum

Tijdschrift voor kunst en cultuur

Momo Okabe: Bible and Dildo in Foam

Sepp Eckenhaussen

In samenwerking met Matisse Huiskens

Pijn, dood en wedergeboorte spatten van Momo Okabes foto’s. Haar felgekleurde beelden van geslachtsdelen en geamputeerde borsten bieden de toeschouwer geen enkel comfort. Voor de aandachtige kijker ontrolt zich echter de poëtische en intieme geschiedenis van Okabe en haar geliefden Kaori en Yoko. De hardheid in de beelden is bij nader inzien eerder een eerlijke intimiteit. Heel open legde Okabe vast hoe Kaori en Yoko een geslachtstransformatie ondergingen, in dezelfde tijd dat een tsunami Fukushima verwoestte.

afbeelding-groot-1

De zichtbare pijnlijke metamorfoses van Kaori en Yoko, die samenvallen met de vernietiging in Fukushima, zijn paradoxaal genoeg ook reden tot optimisme. Een sprankje blijdschap en opluchting is te vinden in een foto van Kaori, breed lachend in colbert. In Bible and Dildo verweeft Okabe foto’s van specifieke gebeurtenissen op intuïtieve wijze tot een universeel verhaal van verwoesting en wederopbouw.

De openheid van Okabes foto’s contrasteert met haar verschijning bij de opening. Stil, timide bijna, loopt ze rond en laat haar metgezel het woord doen. Dit toont dat we de durf die Okabe in haar oeuvre aan de dag legt niet voor zelfverzekerdheid moeten houden, maar voor een open en zoekende houding ten opzichte van gender en seksualiteit. Bible and Dildo daagt de bezoeker uit zijnhaar eigen vooroordelen aan de kant te zetten en Okabes open houding aan te nemen.