Simulacrum

Tijdschrift voor kunst en cultuur

Portfolio: Ištvan Išt Huzjan – Book of Exchange

Alie Sonneveldt

Ištvan Išt Huzjan (Slovenië, 1981) gebruikt vaak zijn eigen leven en biografie als uitgangspunt voor zijn werk. Al op jonge leeftijd verliet hij zijn geboorteplaats Ljubljana, waarna hij zich door de jaren heen in verschillende steden vestigde voor de verdieping van zijn kunst. Geleidelijk werden de reizen die hij hiervoor moest afleggen een onderdeel van zijn werk. Zodoende heeft veel van zijn werk een performatief karakter. Tijdens het creëren van zijn werk reist hij de hele wereld over en documenteert hij de handelingen die hij tijdens deze reizen uitvoert. Het zijn simpele, individuele handelingen die tegelijkertijd een groter, vaak sociologisch verhaal vertellen.

Een goed voorbeeld hiervan is Book of Exchange (2012). Voor dit werk reisde Huzjan met een 10-eurobiljet naar Seoul. Daar wisselde hij het biljet om voor de Zuid-Koreaanse won. Na Zuid-Korea reisde hij naar China om zijn won om te wisselen voor de yen. Deze handeling herhaalde hij gedurende een reis door Mongolië, Rusland, Oekraïne en Hongarije om te eindigen met het wisselen van de Hongaarse hryvnia naar de Sloveense euro in zijn thuisstad Ljubljana. Aan het eind van zijn reis restte Huzjan slechts € 1,75.

De performance ontstond heel natuurlijk. Voorafgaand aan een residency in Seoul bedacht Huzjan dat hij vanuit Seoul een reis zou maken naar zijn thuisstad. Hij dacht na over de handelingen die je uitvoert wanneer je reist en wilde daar iets mee doen. Het was hem direct duidelijk dat het wisselen van geld een onvermijdelijke handeling is en besloot de nadruk op dit aspect te leggen tijdens zijn reis. Het resultaat, een absolute waardevermindering van het geld, zag hij als metafoor voor de onderlinge waardering van buurlanden. Op deze manier transformeert Huzjan een kleine handeling tot een groot sociologisch vraagstuk. Huzjan benadrukt dat de uitkomst van zijn performance anders was geweest als hij de reis andersom had gemaakt