Simulacrum

Tijdschrift voor kunst en cultuur

Call for papers: Het Succesnummer

Redactie

Zesenzeventig miljoen euro voor een Monet, de massaverkoop van Damien Hirsts werk tijdens zijn veiling in 2008 en de vele kunstbeurzen waar galeriehouders hun uiterste best doen om kunst te verkopen. Financieel succes voor kunstenaars waar we niet meer raar van opkijken. Toch is dit niet altijd het geval geweest. Slechts een paar decennia geleden veranderde financiƫle voorspoed ons beeld van de ploeterende kunstenaar op zijn niet-verwarmde zolderkamer.

Voordat het financiƫle succes zich laat zien is er al een hele weg van andere hoogtepunten aan te wijzen. De eerste institutionele tentoonstelling, de eerste positieve recensie en de eerste kunstprijs. Maar wie bepaalt er wat er wordt getoond, hoe dit wordt ontvangen en wie de prijzen in ontvangst mag nemen? In hoeverre is het succes van deze personen van invloed op het succes van de kunstenaar? En: welke rol spelen de gemarginaliseerde kunstenaars in deze politieke economie van de kunstwereld?

 

Dit jaar viert Simulacrum haar 25-jarige bestaan met een dubbeldik jubileumnummer; het Succesnummer!

 

Discussieer mee en schrijf voor Simulacrum een artikel van 1.000, 1.400 of 1.800 woorden. Stuur ons op korte termijn een opzet toe; de deadline voor het volledige artikel is 5 maart. Schrijf je liever een column (750 woorden), een interview (1.000 woorden) of ken je een kunstenaar die in ons portfolio past? Mail naar info@simulacrum.nl.