Simulacrum

Tijdschrift voor kunst en cultuur

Simulacrum blikt terug: Van museumterrein tot Museumplein

Redactie

Simulacrum blikt terug naar 1997: in de derde uitgave van dat jaar verscheen Ada Gravina’s artikel Van museumterrein tot Museumplein.

Redacteur en penningmeester Anne-Rieke van Schaik las het artikel met haar hedendaagse ervaring van het Museumplein in het achterhoofd:

Toen het Museumplein net was omgetoverd tot een bouwput, schreef Ada Gravina een artikel voor Simulacrum over het nieuwe ontwerp: ‘het Masterplan van Andersson en Gall’. Inmiddels, twintig jaar later, is het markantste plein van Amsterdam af. Met het vernieuwde Rijks, Stedelijk en Van Gogh is het vaste prik voor de kunstgeschiedenisstudent, maar overstromen ook hordes toeristen het plein dagelijks. Ze poseren voor de I of de M van I Amsterdam of luisteren naar de straatmuzikanten die de passage vullen met galmende klanken. Door de tijd heen zijn er verschillende visies geweest op hoe het plein eruit moest komen te zien. Welke daarvan zijn succesvol waargemaakt? Duik in de geschiedenis van het ‘Museumterrein’ en beoordeel het zelf!

Je vindt het artikel hier.