Simulacrum

Tijdschrift voor kunst en cultuur

Simulacrum x Uitkijk: In kaart // Victoria

Redactie

Op woensdag 6 November 21:00 vertonen kunst en cultuur tijdschrift Simulacrum en filmtheater De Uitkijk Sebastian Schippers Victoria (2015): een in één take opgenomen nachtelijke dwaling door Berlijn.

De film volgt Victoria, een jonge vrouw die na een nacht lang dansen een groep jongens ontmoet waarmee ze de nacht verder gaat ontdekken. Een lange en afmattende tocht door Berlijn, vol adrenaline, is wat volgt. De camera volgt hun bewegingen door de stad ononderbroken. Zo verwordt Victoria tot een 134 minuten durende kaart die de stedelijke ervaring van tijd en ruimte vastlegt. 

De avond staat in het teken van Simulacrum’s publicatie In Kaart, die afgelopen zomer verscheen. In Victoria komen verschillende thema’s die in deze publicatie worden aangekaart terug: de ervaring van stedelijke ruimte, de camera als cartograaf en de wandeling als opeenvolging van beelden.

Vanaf het openingsshot biedt iedere film immers een weergave van de ruimte waarin het zich afspeelt: keuzes in de montage bepalen hoe die ruimte getoond wordt: chronologisch en consistent, of juist versplinterd en vanuit verschillende perspectieven? Victoria is een film die hierin een uitgesproken en radicale keuze maakt. Hierdoor kan deze niet alleen gezien worden als een resultaat van knap acteerwerk en logistiek plannen, maar vooral als een experiment in het filmisch in kaart brengen van tijd en ruimte.