Simulacrum

Tijdschrift voor kunst en cultuur

Simulacrum x Uitkijk: Er is een geest van mij + La Cordillera de los Suenos

admin

Filmtheater de Uitkijk en Kunst & Cultuur magazine Simulacrum slaan de handen ineen voor een avond over Mythen: “Naarmate de mythe de mens passeert, buiten de wereld zoals wij haar kennen treedt, schept ze een vreemd universum. Ze wijst naar dat wat we nog niet kunnen verklaren met onze huidige structuren voor het categoriseren van de wereld.”

Er zullen twee titels vertoond worden.

ER IS EEN GEEST VAN MIJ / HAY UN FANTASMA MÍO

In Er is een geest van mij (2021) van Mateo Vega zien we gedepersonaliseerde figuren, stedelijke ruïnes, verterende branden en microscopische beelden van rottend lichaamsmaterie. Kwesties als mislukte neoliberale beloften van vooruitgang, de opkomst van het fascisme, zelfbeeld en volwassenheid worden intuïtief samengebracht tot een gedicht dat wisselt tussen Spaans en Nederlands. De beelden werden tussen 2016 en 2020 opgenomen in New York, Washington DC, Lima en Amsterdam. Mateo is in 1994 geboren in Lima, Peru en als kind naar Amsterdam verhuisd waar hij afstudeerde in Film en Filosofie.

Zijn huidige werk gaat vaak over verloren toekomsten, tegencultuur en emotionele ervaringen van verlies in relatie tot gentrificatie, en het creëren en betrekken van ruimtes die hedonisme en activisme samensmelten.

LA CORDILLERA DE LOS SUEÑOS

Een poëtische, persoonlijke documentaire van Patricio Guzman die reflecteert op de sociale omwentelingen van zijn thuisland Chili. De vroegere en huidige worstelingen worden op prachtige wijze gelinkt aan het natuurlijke landschap. De film werpt de fysieke cordillera op als een dromerig metafoor – een torenhoog symbool voor het land. La Cordillera de los sueños (2019) beweert dat economische systemen kapot zijn en dat fascisme gewoon gewelddadig neoliberalisme is. Terwijl de politieke invalshoek zwaar blijft hangen, gaat de film er slechts af en toe expliciet over, de rest betreft wensen en thuiskomen. Winnaar van een Golden eye op Cannes Film Festival.

Tickets via de uitkijk: https://uitkijk.nl/film/simulacrum-x-uitkijk-la-cordillera-de-los-suenos-er-is-een-geest-van-mij/